18-09-10

Tijdens meditatie ...

ALS JE TIJDENS HET MEDITEREN GEDACHTEN KRIJGT OF BEPAALDE ZAKEN JE AANDACHT GAAN TREKKEN? EN ONHEROEPELIJK GEBEURD DAT OOK? DAN KAN JE HET BEST DE TECHNIEK GEBRUIKEN DIE jACK kORNFIELD ME LEERDE EEN HELE TIJD GELEDEN; 

ALS ER GEDACHTEN IN JE OPKOMEN EN JE KAN ZE "BETRAPPEN" DAN ZEG JE EENVOUDIG EENMAAL: "THINKING, THINKING" DAT IS VAAK VOLDOENDE OM DE GEDACHTE AF TE STOPPEN;  LEIDT EEN LICHAMELIJK GEVOEL ZOALS JEUK JE AF, DAN ZEG JE "FEELING, FEELING" , VERDER GA JE ZEKER NIET RATIONALISEREN OF DE GEDACHTEN BEOORDELEN.  DE BEDOELING IS DE GEDACHTE WAAR TE NEMEN, ZONDER OORDEEL ZE TE CATEGORISEREN ALS 'THINKING' EN VERDER TERUG TE KEREN IN HET HIER EN NU  ....  HET HIER 1 NU ZIJN DE ESSENTIE? DAAR LIGT DE VERLICHTING, NERGENS ANDERS !!  DAAROVER IN DE VOLGENDE POSTINGS MEER? NAMELIJK WAT STREVEN WE NA IN ZEN OF IN SPIRITUELE ACTIVITEITEN ? 

drama on the pitch.jpg

 

 

15:13 Gepost door Erwin GAJ. Blondé in meditatie, spiritueel, Zen | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |

Commentaren

zal het eens uitproberen, maar je bent al een stap vooruit als je reeds beseft dat je aan het denken bent...ik focus me dan terug op de ademhaling

toch gaan gedachten en evaluaties zo snel dat ze er toch door komen, een deel van mij is nu éénmaal analytisch en denkster, dat is dan toch iets van mezelf en wil ik toch ook niet laten afpakken door mindfulness. Ik wil ook "weten" en "inzicht". Vind dat dit best te combineren is om een evenwicht te vinden en te behouden.

Gepost door: life angel | 19-09-10

Reageren op dit commentaar

identificatie met 'de denker' wordt beschouwd als één van de grootste fouten op de weg naar verlichting. Het feit is als je je gedachten leeg houdt, dat je als je je ratio moet gaan gebruiken die vaak véél krachtiger en analytischer is dan daarvoor, omdat je anders je psychische energie gaat verdelen in een aantal quanta die te klein zijn om de essentiële 'sprong' te maken naar een ander 'level'. Het is misschien iets quantumechanisch, maar het illustreert het het best door de vergelijking te maken met een 'aangeslagen electron' die naar een hogere energiebaan 'jumpt' rondom de atoomkern. Het quantum dat het electron doet 'jumpen' moet van een voldoende energetische waarde zijn om het effect te bekomen. Zo gaat het ook met de psychische energie (cfr cg Jung).

Fijn weekend, alhoewel het al ver voorbij is ;) ....

Erwin.

Gepost door: Erwin | 19-09-10

Reageren op dit commentaar

Wat versta of begrijp jij juist onder verlichting?

Bovenstaande tip van Jack Kornfield zal wel werken zolang je nog in een ernstige situatie zit van angst- en vele pieker gedachten. Omdat het woord "thinking, thinking" blijft rinkelen en je zo afleid van de angst- of piekergedachte.

Ben ondertussen al een klein beetje gevorderd en heb dus bij een eerste gedachte "thinking, thinking" toegepast. Maar nu bleef dit als een belletje rinkelen en geraakte ik er pas van af als ik toch mijn eigen toepassing van focus ademhaling, ademhaling sturen naar de hersenen terug gebruikte om geen gedachten te hebben en hoofd leeg te maken.

Ik vrees dat je een beetje het effect creëert zoals met de roze olifantjes, waar je niet mag aan denken en het onvermijdelijk toch doet....thinking, thinking is hier dan in feite een commando om juist wel te denken, wat we juist willen vermijden. Maar het zal voor iedereen wel verschillend zijn.

grtjs

Gepost door: life angel | 21-09-10

Reageren op dit commentaar

Mediteren ... ik heb al gelezen en gehoord dat dat heel heilzaam kan zijn.
Voor mij een niet-haalbare kaart vrees ik ... het lukt me niet mijn hoofd echt "leeg" te maken. Het lijkt wel of ik steeds aan iets denk ...

Lieve groetjes

Gepost door: anneke | 21-09-10

Reageren op dit commentaar

over die kwantumsprong naar een ander level maak ik een eigen bedenking en postje ;-)

Gepost door: life angel | 22-09-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.