01-09-10

Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh is één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Boedhisme in het Westen. Hij komt quasi overal het woord van Loving Kindness verspreiden en zijn invloed via boeken, cd's en video's is niet te onderschatten. Hij schreef diverse belangrijke boeken rondom awareness en meditatie. Hij maakte ook de toenadering tussen Boedhisme en Christendom. Nu is Hanh géén zenmeester maar hij is een prachtige introductiefiguur tussen het klassieke Boedhisme en Zen.  Vooral zijn wandelmeditatie is zéér populair. 

 

Thich Nhat Hanh (11 oktober 1926) is een verbannen Vietnamese boeddhistische monnik, vredesactivist, dichter en schrijver. (Thich is een titel die "Eerwaarde" betekent.)

Geboren in Vietnam verliet Thich Nhat Hanh als zestienjarige zijn ouderlijk huis om Zen-monnik te worden. In het begin van de jaren zestig stichtte hij SYSS (School for Youth Social Service), die onder andere de dorpelingen lijdend onder de oorlog, hielpen de gebombardeerde dorpen weer op te bouwen. Ondanks ernstige politieke tegenwerking was hij in deze tijd ook de oprichter van de boeddhistische Van Hanh Universiteit in Vietnam.

Dr. Martin Luther King nomineerde hem in 1967 voor de Nobelprijs voor de Vrede vanwege zijn pacifistische activisme gedurende de Vietnamoorlog. Ondanks de krachtige aanbeveling van de kant van Dr. King besloot het comité, evenals het jaar daarvoor, helemaal geen prijs toe te kennen. Het communistische bewind in Vietnam beschouwde hem als klassenvijand, en Thich Nhat Hanh moest zijn vaderland verlaten.

Sinds 1966 leidt hij een monastieke gemeenschap en lekengroep `Order of Inter-Being` (in het Vietnamees `Tiep Hien`) die onderricht geeft in het trainen van aandacht en geëngageerd boeddhisme. In 1982 stichtte hij het boeddhistische centrum Plum Village, een meditatiegemeenschap in de Dordogne in Frankrijk. In januari 2005 bracht Thich Nhat Hanh voor de eerste keer in 40 jaar een bezoek aan Vietnam.


22:08 Gepost door Erwin GAJ. Blondé | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.