29-08-10

Volmaakte Rust ...

Subhuti, als iemand zou beweren dat de Tathagata komt of gaat, zit of neerligt, dan begrijpt hij mijn leer niet. Waarom ? Omdat de Tathagata gekomen, noch gegaan is, en daarom wordt hij de Tathagata genoemd. (Uit de Diamant Soetra)

( Subhuti = leerling , Tathagata: één van de namen gegeven aan de Boeddha.)

sky & roofs.jpg

19:24 Gepost door Erwin GAJ. Blondé | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Barry Long (1926-2003)

 Hier een artikel over de spirituele leraar Barry Long, Baary die in 2003 overleed was populair bij een vrij groot publiek en vooral Nederland liet hem niet onberoerd. Ik heb enkele van zijn oudere gesprekken op mp3 beluisterd en herbeluisterd en de man is vandaag nog even actueel als hij binnen een eeuw zal zijn en verder.  Barry's woorden zijn universeel en hij zegt dat elke spirituele leraar ongebonden is aan tijd en plaats. Barry's voornaamste les m.i. is het bewust maken van mensen en hun erop te wijzen dat ze Waarachtig moeten zijn aan zichzelf, maw géén compromissen moeten sluiten met hun eigen diepste Zijn. 'Be True to yourself'' is zijn adagium. Onze persoonlijkheid is de bron van alle kwaad, de bron van alle miserie en lijden, onze persoonlijkheid is ons masker (de persona van CG Jung).  Lees de bio en luister en kijk naar het ene gesprek dat hij voert, de enkele minuten kunnen je aan het denken zetten en je denken afremmen.... 

 -Barry Long is geboren en getogen in Australië, en volgde daar slechts enkele jaren voortgezet onderwijs. Na zijn schooltijd ging hij werken als journalist en vervolgens als redacteur bij een zondagskrant genaamd The Truth, (later de Sunday Mirror), gericht op Sydney en omgeving. Hierna werkte hij enige tijd als perssecretaris voor het parlement van New South Wales. Voorin de dertig raakte hij gedesillusioneerd met het materiële bestaan en in 1954 verliet hij zijn carrière en gezin om in India te gaan mediteren. Hier ervoer hij een spirituele crisis die culmineerde in wat hij de Mystieke dood noemde, zijn Realisatie van Onsterfelijkheid.

Hij verhuisde vervolgens van India naar Londen en werkte daar in eerste instantie als redacteur in Fleet Street. In Engeland ontmoette hij zijn tweede vrouw, Julia, die hij zijn bhagavati of goddelijke vrouw noemde en die voor hem een bron van inspiratie was. In 1968 maakte hij een tweede intense spirituele crisis door die tot een bewustzijnstoestand leidde die hij Transcendente Realisatie noemde.

Zijn relatie met Julia duurde 13 jaar, totdat zij aan kanker overleed. Barry verzorgde haar gedurende de laatste fase van haar ziekte. In die tijd gaf hij meditatiecursussen en verdiende zijn geld met het geven van lezingen en workshops. In 1986 keerde hij terug naar zijn thuisland Australië met zijn derde vrouw en haar zoontje, waar zij een huis betrokken op Mount Tamborine in Queensland. Na hun scheiding verhuisde hij uiteindelijk naar New South Wales. Hierna onderhield hij nog twee langdurige relaties met vrouwen die hem ook hielpen met de internationale organisatie van zijn lezingen.

Tot zijn meest populaire werken behoren Meditation: A Foundation Course, ook vertaald in het Nederlands, en Start Meditating Now, oorspronkelijk uitgebracht als audiocassette. De metafysische basis van zijn werk legde hij vast in The Origins of Man and the Universe. De realisaties in het begin van zijn zoektocht legde hij vast in Knowing Yourself: The True in the False. In Only Fear Dies adresseerde Barry de wortel van psychologische angst en hoe hier vanaf te komen. Dit boek is vertaald in het Nederlands als Sterven om te Leven.

Barry’s gehele werk heeft als voornaamste doel om ons van onvrede in wat voor vorm dan ook te bevrijden. Dit is het thema van Sterven om te Leven (Only Fear Dies). Sommige commentatoren hebben overeenkomsten ontdekt met het werk van Eckhart Tolle - auteur van de bestseller The Power of Now - die Barry’s bijeenkomsten in Londen bezocht toen het boek voor de eerste maal werd gepubliceerd onder de titel Ridding Yourself of Unhappiness – 1985. Tolle heeft publiekelijk zijn waardering uitgesproken voor Barry's werk. (deel van een Wikipedia artikel). (http://nl.wikipedia.org/wiki/Barry_Long).

 

 

16:49 Gepost door Erwin GAJ. Blondé | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Welkom, Welcome ...

Welkom op mijn ZEN blog ! Dit blog gaat voornamelijk over de praktische kant van ZEN. Het gaat voornamelijk over het oplossen van dagelijkse problemen, psychologische angsten, existentiële vragen, dagelijks overleven. Het gaat over declutteringmaw rommel opruimen, zowel materiële als psychische rommel, spirituele rommel, dit is het laatste blog dat u moet lezen als u geluk zoekt of te Eudaimonia, de term voor geluk van Aristoteles. Laat u niet afschrikken door mijn terminologie, ik verklaar alles en vragen staat u vrij. Vooral als u enigzins kan: reageer op alles en niets hier. Aan Zen is alles ernstig te nemen en niets ernstig te nemen. Zen is Zen, niets meer of niets minder, of toch .... SMILE !

Ik begin dus waar de gebruiksaanwijzing eindigd... en zet even mijn motieven uiteen: Waarom een blog schrijven over Zen en al zijn praktische toepassingen ? Laat me even uitleggen, ... in 2003 in oktober startte ik op skynetblogs een blog 'de therapeut' en later 'het filosofisch dagboekje' & 'Antwerpendoor de lens anders gezien'. Die eerste was een poging om mensen te helpen op afstand die het moeilijk vonden om vragen te stellen rondom psychologie en mentale gezondheidszorg. Dit was ten dele succesvol en is één van de redenen waarom ik de boel heb gestopt, te weinig tijd voor te veel vragen. De tweede blog was er om mijn frustraties kenbaar te maken over alles en niets, mijn ervaringen met de filosofie en filosofen. De laatste blog was eveneens gestart als frustratieplaatsje tegenover de stad waar ik woon & waar ik een zeer dubieuze levenshouding tegenover koester, maar voornamelijk een platform voor mooie beelden, kinderen van mijn passie; de fotografie.

Waar ik niet ga over praten is allerlei religieuze zaken, termen uit het Boedhisme, stromingen en richtingen.

Waar ik wél over ga praten is praktijk, het dagelijkse leven, leven en dood, verlichting, rommel, véél rommel, het opruimen van rommel, meditatie en aandacht; mindfulness, het spirituele. Over hedendaagse zieners zoals Eckhart Tolle, Barry Long, Hanhn T.N., Ken Wilber, CG Jung, ..... alsook over de Boeddha, zijn opvolgers en alerlei zenverhalen. Mystiek en meditatie overstijgen alle religie, zelfs als ze er deel van uitmaken.

Maar ook gaat het over : hoe je huis reinigen met aandacht voor jezelf, de natuur en voornamelijk de eenvoud, hoe rommel opruimen een essentie is voor een beter leven. Hoe rommel op de grond vaak een aanwijzing is van een psychisch probleem en depressie. Hoe boeken op het W.C. er vaak op wijzen dat iemand zijn lichaam moet 'op-ruimen ', maw de darm aanpakken ... enz ... enz ....

adayinthefields.jpg

00:18 Gepost door Erwin GAJ. Blondé | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |