29-08-10

Barry Long (1926-2003)

 Hier een artikel over de spirituele leraar Barry Long, Baary die in 2003 overleed was populair bij een vrij groot publiek en vooral Nederland liet hem niet onberoerd. Ik heb enkele van zijn oudere gesprekken op mp3 beluisterd en herbeluisterd en de man is vandaag nog even actueel als hij binnen een eeuw zal zijn en verder.  Barry's woorden zijn universeel en hij zegt dat elke spirituele leraar ongebonden is aan tijd en plaats. Barry's voornaamste les m.i. is het bewust maken van mensen en hun erop te wijzen dat ze Waarachtig moeten zijn aan zichzelf, maw géén compromissen moeten sluiten met hun eigen diepste Zijn. 'Be True to yourself'' is zijn adagium. Onze persoonlijkheid is de bron van alle kwaad, de bron van alle miserie en lijden, onze persoonlijkheid is ons masker (de persona van CG Jung).  Lees de bio en luister en kijk naar het ene gesprek dat hij voert, de enkele minuten kunnen je aan het denken zetten en je denken afremmen.... 

 -Barry Long is geboren en getogen in Australië, en volgde daar slechts enkele jaren voortgezet onderwijs. Na zijn schooltijd ging hij werken als journalist en vervolgens als redacteur bij een zondagskrant genaamd The Truth, (later de Sunday Mirror), gericht op Sydney en omgeving. Hierna werkte hij enige tijd als perssecretaris voor het parlement van New South Wales. Voorin de dertig raakte hij gedesillusioneerd met het materiële bestaan en in 1954 verliet hij zijn carrière en gezin om in India te gaan mediteren. Hier ervoer hij een spirituele crisis die culmineerde in wat hij de Mystieke dood noemde, zijn Realisatie van Onsterfelijkheid.

Hij verhuisde vervolgens van India naar Londen en werkte daar in eerste instantie als redacteur in Fleet Street. In Engeland ontmoette hij zijn tweede vrouw, Julia, die hij zijn bhagavati of goddelijke vrouw noemde en die voor hem een bron van inspiratie was. In 1968 maakte hij een tweede intense spirituele crisis door die tot een bewustzijnstoestand leidde die hij Transcendente Realisatie noemde.

Zijn relatie met Julia duurde 13 jaar, totdat zij aan kanker overleed. Barry verzorgde haar gedurende de laatste fase van haar ziekte. In die tijd gaf hij meditatiecursussen en verdiende zijn geld met het geven van lezingen en workshops. In 1986 keerde hij terug naar zijn thuisland Australië met zijn derde vrouw en haar zoontje, waar zij een huis betrokken op Mount Tamborine in Queensland. Na hun scheiding verhuisde hij uiteindelijk naar New South Wales. Hierna onderhield hij nog twee langdurige relaties met vrouwen die hem ook hielpen met de internationale organisatie van zijn lezingen.

Tot zijn meest populaire werken behoren Meditation: A Foundation Course, ook vertaald in het Nederlands, en Start Meditating Now, oorspronkelijk uitgebracht als audiocassette. De metafysische basis van zijn werk legde hij vast in The Origins of Man and the Universe. De realisaties in het begin van zijn zoektocht legde hij vast in Knowing Yourself: The True in the False. In Only Fear Dies adresseerde Barry de wortel van psychologische angst en hoe hier vanaf te komen. Dit boek is vertaald in het Nederlands als Sterven om te Leven.

Barry’s gehele werk heeft als voornaamste doel om ons van onvrede in wat voor vorm dan ook te bevrijden. Dit is het thema van Sterven om te Leven (Only Fear Dies). Sommige commentatoren hebben overeenkomsten ontdekt met het werk van Eckhart Tolle - auteur van de bestseller The Power of Now - die Barry’s bijeenkomsten in Londen bezocht toen het boek voor de eerste maal werd gepubliceerd onder de titel Ridding Yourself of Unhappiness – 1985. Tolle heeft publiekelijk zijn waardering uitgesproken voor Barry's werk. (deel van een Wikipedia artikel). (http://nl.wikipedia.org/wiki/Barry_Long).

 

 

16:49 Gepost door Erwin GAJ. Blondé | Permalink | Commentaren (8) |  Facebook |

Commentaren

Bedankt voor de naam Deepak Chopra. Voor mezelf meer overtuigend, vertrouwenswaardig en echt rustgevend als persoonlijkheid dan bijvoorbeeld een Eckhart Tolle, die mijns insziens meer zal aanspreken bij meer timide en introverte persoonlijkheden. Als je meerdere filmpjes van Deepak Chopra bekeken hebt zie en voel je ook de evolutie van hemzelf.

Deze man echter in het filmpje kan mij niet overtuigen dat hij vrede of transcendentie heeft gevonden. Zijn ogen knipperen teveel en ook de harde lijnen rondom ogen, zijn manier van spreken en uiten, "opdringen" lijkt het wel bijna, lijken me eerder het uiten van onwaarheden, hij gelooft zelf niet wat hij zegt. Héél zijn houding lijkt eerder het willen rechtvaardigen en strelen van zijn eigen EGO dan enige vorm van rust of liefde uit te stralen naar buiten toe.
Eén blik op de Dalai Lama bijvoorbeeld daar word je vrolijk van, die straalt rust en liefde uit "naar buiten toe". Deze man straalt allesbehalve rust en liefde uit en dit was mijns insziens ook verre van zijn bedoeling.
Ook zijn levensloop en de wisselende relaties spreken hier duidelijk in zijn nadeel en lijken eerder uitstralingen van zijn eigen onrust en onvrede te zijn.
Hij is er blijkbaar nooit in geslaagd om zichzelf te bevrijden van die onvrede zoveel blijkt duidelijk uit dit filmpje.

Gepost door: life angel | 30-08-10

Reageren op dit commentaar

let eveneens op de regelmatige grimas spiertrekjes aan slechts één kant van zijn mond.
NIET SYNCHROON - eerder spiertrekkingen van minachting voor de buitenwereld of mss wel voor zichzelf.

Dit is geen ZENMEESTER in geen 1000 jaar

Gepost door: life angel | 30-08-10

Reageren op dit commentaar

De man was op deze beelden al terminaal ziek en hij heeft trouwens een zeer mooi verslag gemaakt van dat stervensproces tot op enkele weken voor zijn dood toe ... Barry Long was géén zenmeester, maar eerder een universele leraar.

Gepost door: Erwin | 01-09-10

Waarom en met, of in wat vind jij hem universeel?

Mijn reactie is uiteraard een zeer beperkte en kortzichtige momentweergave. Emotionele weerstand die naar boven komt en is uiteraard van mezelf...staat ook los van het hele leven van die man.
Vermits je zo'n moeite doet om verschillende blogs aan te maken met verschillende onderwerpen, lijkt hij niet te passen in deze blog. Emotioneel roept hij bij mij eerder onvrede op, dan vrede louter en alleen door het commanderende "Do as you do". Een eerste herkenning van emotie in functie van dit filmpje roept dan eerder weerstand op om mijn tijd te gaan gebruiken om een van zijn boeken te gaan lezen er zijn andere vissen genoeg in de zee, zie er het nut niet van in, niet overtuigt.


Dat hij in dit filmpje dan reeds terminaal ziek is staat daar los van... en staat dan nog altijd los van de zeer commanderende toon die hij spreekt. Een toon die totaal niet past in de context van ZEN of vrede trachten over te dragen naar de buitenwereld, wat niet wegneemt dat de man uiteraard meer is dan dit filmpje en ik me bewust ben dat mijn brein in functie daarvan wel selecteert en reageert en verschillende associaties begint te leggen. haha ik moest van een Schopenhauer ook niks hebben en ondertussen kan ik hem toch al aardig appreciëren dus wie weet....?Zeg nooit ...NOOIT

Gepost door: life angel | 01-09-10

Reageren op dit commentaar

Vanaf het ogenblik dat je getuige bent van je eigen emoties en weerstanden, de achterliggende reden herkent (en die zal hoogstwaarschijnlijk in dezelfde lijn gelegd kunnen worden als de reden waarom jij niet naar Oostende wilt gaan)...vanaf dat ogenblik heb je een keuze.

Alles wat betrekking heeft met deze man vermijden of integendeel juist opzoeken. (vermijden naar Oostende gaan of juist niet, waarom je laten beperken door het verleden, Nu is anders, morgen is anders).

Heb verschillende foto's gevonden van hem, waar die serene,liefdevolle en tevreden uitdrukking wel op zijn gelaat lag. Hij wel degelijk innerlijke rust gevonden had.

Vragen die dan naar boven borrelen is waarom had hij het hier in dit filmpje niet?
Wat was de context van héél dit gebeuren, wat gebeurde er voor hem?
Juist in het aanschijns van de dood zou je juist die innerlijke rust het meest moeten vinden.
Waarom straalt hij hier zoveel woede en ontevredenheid uit en is hij zijn innerlijke rust kwijt?
Vermits jij zegt dat hij hier reeds terminaal is, vind ik dit zeer merkwaardig.
Was hij bang voor de dood...hoe kun je nog bang zijn voor de dood als je die verlichting gevonden hebt? Onbegrijpelijk voor mij.

Gepost door: life angel | 02-09-10

Reageren op dit commentaar

Ik heb recent zijn hele gesprek over de dood gevolgd en ook zijn tekst die hij schreef tot enige tijd voor zijn dood. Ja ik zie niet direct in wat er fout zat met zijn houding hier. Ik weet dat hij vaak vanuit authoriteit sprak terwijl Tolle juist heel subtiele humor gebruikt en zeer zacht overkomt, daar waar Barry strakker is en harder. De ene dag is allicht de andere niet.
Ik moest nog enkele minuten geleden lachen om Tolle's opmerking dat je wel wat geweld mag gebruiken zolang je maar je persoonlijkheid niet in de strijd werpt ....

Gepost door: Erwin | 03-09-10

Reageren op dit commentaar

In een podcast zegt hij letterlijk over de relatie man-vrouw en zijn begrip van Ware Liefde: " Society is rotten, it disgusts me completely !" (ivm bedrog en verraad binnen gezinnen en de relatie man-vrouw).

Gepost door: Erwin | 03-09-10

Reageren op dit commentaar

"Society is rotten, it disgusts me completely" dat is een uitdrukking die perfect aansluit aan de lichaamstaal die je in bovengeplaatst filmpje ziet. Op dat ogenblik moet er alleszins iets gebeurd zijn wat hem inderdaad zo woedend en cynisch heeft laten zijn.

Een heel andere Barry Long hoor en zie je in het filmpje
"get rid of anger and guilt

http://www.youtube.com/watch?v=Hzl5r4Psn48

en om in dezelfde leeftijdsgeest te kijken en te vergelijken
"pain hurts"
http://www.youtube.com/watch?v=eHm_S6Lf47U&feature=related

een vrolijke, rustige, humoristische, niet authoritaire Barry met enorm veel wijsheid

Dit zouden dan eerder filmpjes zijn die ik zou plaatsen, zeker in een blog die dan over zen gaat. Het filmpje wat jij hier geplaatst hebt is er eentje dat hijzelf dan mss het snelst zou willen vergeten of wissen mijns insziens, in zijn streven om het individu te bevrijden van onvrede en ongelukkigheid.

Ik hoop dat hij zijn laatste dagen met die vrede heeft kunnen beëindigen en niet zoals weergegeven in jouw geplaatst filmpje.
Tolle's opmerking is me niet helemaal duidelijk...het lijkt me vrij onmogelijk om dit van elkaar los te koppelen. Lichaamstaal spreekt eerlijke taal...is een deel van je persoonlijkheid,als je geen woede voelt lijkt het me moeilijk om dan geweld te gebruiken. Ik begrijp die zin dus niet...

In "pain hurts" maakt hij een vergelijking met koeien die leren weg te blijven van de pijn (de elektrische omheining) in tegenstelling tot de mens, die steeds terugkeert naar de pijn en soms verschillende keren dezelfde fouten maakt of herhaalt. Ik vraag me af of hij gezocht en gevonden heeft waarom, wat hemzelf betreft? De kennis daaromtrent begon zich toch reeds stilaan te openbaren...via de ontdekkingen en onderzoek van kopiegedrag o.a. -
Het Christendom, onze culturele bakermat om pijn te koesteren,over te nemen, te kopiëren als je een lijdende, medelevende Christus als figuur naar voren schuift om een begeerde plaats in de hemel te kunnen bekomen. En natuurlijk de Bijbeltekst waarin gezegd wordt dat de zonden van de vader vijf generaties lang worden gedragen door zijn nageslacht. De bakermat van pijnlijden in onze Westerse wereld, dit in tegenstelling met dieren die geen bewustzijn noch geweten hebben.

Gepost door: life angel | 04-09-10

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.